10 октября 201914:36

Сотні інженерних технологій вийшли з американських гаражів. ГНБ побачило світ завдяки кмітливості та спостережливості американського підрядника Мартіна Черрінгтон, який одним прекрасним і сонячним днем прокладав траншейним методом телефонний кабель і помітив одну цікаву річ ...

Мартін Черрінгтон був спадковим будівельним підрядником, і працював разом зі своїм батьком: прокладав комунікації на греблях, брав участь в будівництві тунелів, прокладання трубопроводів, телефонних та електричних кабелів. Думка, що риття траншей - це брудно і довго, оселилася в голові американського винахідника ще на початку 60-их.

Влітку 1963 року народження, працюючи головним бригадиром по прокладці телефонних кабелів в траншеях житлового району Лос-Анджелеса, Мартін Черрінгтон зауважив, що на сусідній вулиці інший підрядник виконує аналогічні роботи. Черрінгтон вразив той факт, що підрядник, який прибув на пару тижнів пізніше бригади Черрінгтон, виконав роботу на дві тижня раніше. Крім того, його ділянка була значно чистіше як під час будівництва, так і після. Розмір і довжина кабелю підрядника також були ідентичні. Різниця була лише в тому, що цей підрядник використав вертикальну бурову установку для горизонтального буріння замість риття траншей. Черрінгтон відразу зрозумів переваги безтраншейних технологій і вирішив, що за ними майбутнє.

Заснувавши в 1964 році свою фірму Titan Contractors, Черрінгтон створив першу бурову установку для горизонтального направленого буріння. Влаштувавшись в штаті Каліфорнія (в місті Сакраменто) компанія Черрінгтона дала початок справжньому будівельному буму в Америці, проте не відразу.

Перші великі замовлення компанія Черрінгтон отримала завдяки дружині президента США Ліндона Джонсона, яка свого часу працювала над національним рухом з облагороджування зовнішнього вигляду міст. Леді Джонсон віддала розпорядження перенести всі існуючі види комунікацій під землю, щоб звільнити житлові квартали від кабелів і стовпів. Стовпи були в кожному американському дворі, вони просто набридли жителям, до того ж повітряні лінії електропередач представляли реальну небезпеку в разі стихійних лих: ураганів і землетрусів.

Місцева енергетична компанія одразу уклала контракт з Titan Contractors на безтраншейну прокладку своїх кабелів протягом всієї зони обслуговування. Обсяг робіт компанії Черрінгтон виявився настільки великий, що довелося будувати нові бурові установки, щоб встигати за попитом.

Незважаючи на успіх компанії Черрінгтон, місцеві органи управління все ще ставилися з недовірою до безтраншейної технології. Titan Contractors була змушена конкурувати з компаніями, які виконують послуги «відкритим» траншейним методом.

Близько двох років компанія з горизонтального буріння трималася лише на ентузіазмі Мартіна, і тільки 1971 році знову отримала велике замовлення. На цей раз від газової компанії PG & E. Потрібно було перетнути широку річку з дуже крутим і високим берегом 6 - 8 метрів заввишки. Нижня половина ґрунту складалася з піску, а верхня з шару грунту. Звичайні траншейні методи не впоралися б із цим нелегким завданням.

Саме тут Черрінгтон вперше застосував метод похилого буріння. Прокладка труб проходила прямо під річкою. При сліпому горизонтальному бурінні, бур періодично з'являвся на поверхні, після чого змінювався кут буріння, і прокладка тривала. Ділянки з'єднувалися в суцільну свердловину 232 метра завдовжки і 116 мм діаметром. Так з'явилося горизонтальне буріння із заданою траєкторією прокладки свердловини - ГНБ!

Робота пройшла успішно. Технологія повністю виправдала себе, і потім по всій території Америки почалася експлуатація горизонтально направленого буріння. ГНБ почала стрімко і лавиноподібно поширюватися по всьому світу, не дивлячись на те, що в 1971 році ще була відсутня локаційна апаратура, а замість розчину бентоніту застосовувалася звичайна вода.

Вже до кінця 80-х років ХХ століття в США більше 90% річкових прокладань інженерних комунікацій проводилося з використанням ГНБ. 

З тих пір процес буріння став більш надійним і точним: модернізувалися системи локації, покращилася якість промивних рідин. Сьогодні ГНБ - це провідний метод прокладання підземних комунікацій, широко застосовуваний по всьому світу.